Znasz już mój uniwersalny przepis na domowe czekoladki? Na blogu chwaliłam się już swoją ulubioną opcją smakową, czyli pralinki z masłem orzechowym, a tym razem mam dla ciebie przepis na jeszcze bardziej czekoladowe czekoladki!
Przepis na domowe czekoladki z Nutellą
Potrzebne będą:
- foremka na czekoladki
- czekolada gorzka
- Nutella
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą się wodą stawiam miseczkę z dwiema połamanymi tabliczkami czekolady. Czekolada rozpuszcza się pod wpływem pary. Gdy jest już w postaci płynnej, napełniam nią foremkę, smarując dokładnie każdy brzeg. Każde wgłębienie powinno być wypełnione mniej więcej do połowy. Zanim odstawię foremkę do lodówki, pozbywam się z czekolady pęcherzyków powietrza, delikatnie uderzając foremką o blat. Korpusy powinny chłodzić się w lodówce przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie i nie pozwól, by reszta czekolady zastygła. Gdy korpusy czekoladek stwardnieją, wypełnij je łyżeczką Nutelli i zalej resztą płynnej czekolady. Ponownie postukaj foremką o blat i odłóż ją do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie możesz już pękać z dumy i wrzucać zdjęcia na fejsa z hashtagiem #czekoada, żebym i ja pękała z dumy, że ktoś skorzystał z mojego przepisu. Smacznego!
A dla osób, które nie chcą mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia, polecam zamiast Nutelli wykorzystać jej domową wersję. Na blogu znajdziesz przepis na zdrowy, domowy krem czekoladowy.
Czyżby Warszawa miała wciągnąć Cię na dobre? 🙂
Zawsze chętnie wpadam do Warszawy, ale teraz wciągnął mnie Szczecin i na pewno zostanę tu do końca studiów 🙂
Super kurtka! Jest zazdrość!
http://fitfunmamarun.blogspot.pl
Jest naprawdę świetna! Pozdrawiam 🙂