Uniwersalny przepis na domowe czekoladki
Potrzebne będą:
- foremka na czekoladki
- czekolada deserowa/mleczna/gorzka
- dowolne nadzienie (np. masło orzechowe/Nutella itp.)
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą się wodą stawiam miseczkę z dwiema połamanymi tabliczkami czekolady. Czekolada rozpuszcza się pod wpływem pary. Gdy jest już w postaci płynnej, napełniam nią foremkę, smarując dokładnie każdy brzeg. Każde wgłębienie powinno być wypełnione mniej więcej do połowy. Zanim odstawię foremkę do lodówki, pozbywam się z czekolady pęcherzyków powietrza, delikatnie uderzając foremką o blat. Korpusy powinny chłodzić się w lodówce przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie i nie pozwól, by reszta czekolady zastygła. Gdy korpusy czekoladek stwardnieją, wypełnij je łyżeczką nadzienia i zalej resztą płynnej czekolady. Ponownie postukaj foremką o blat i odłóż ją do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie możesz już pękać z dumy i wrzucać zdjęcia na fejsa z hashtagiem #czekoada, żebym i ja pękała z dumy, że ktoś skorzystał z mojego przepisu. Smacznego!
Ja też przepadłam na Instagramie, a zapierałam się rękami i nogami:D
Nie mam konta na Instagramie 🙂 Muszę założyć 🙂
Mniam! Może pora wydobyć z czeluści kuchennej szuflady foremkę w kocie łapki… 😀
Ojaaaaaaaaaaaaa jaki czadowy kształt 😀 <3
Ali Express 😛
No taaak <3
Jutro będę robić pralinki w takim razie 😉
<3